donderdag 13 augustus 2009

Lois

Vandaag is de eer aan Lois. Al eerder heb ik verteld over het projekt waar lois aan heeft deelgenomen. Een hele week heeft ze onder begeleiding van een proffesionele kok heerlijke maaltijden gemaakt. Vandaag stond er een lang stuk over het projekt in de krant. Onderstaande foto's zijn uit de krant.
Ingrid Thunem (t.v.), Gunhild Thunem, Anne Sofie Skogvold og Gry Bårnes syntes vegetarmaten var kjempegod. - Man skulle ikke tro at det gikk an å lage så god mat uten kjøtt, kommenterte de.
Adrian Skagstad (13), Mattias Albrikt Bårnes (14), Kristina Charlotte Pedersen Åsen (14) og Turid Pedersen Åsen (15) lærer om gjæring, lagring og hygiene av osteprodusent Oddbjørn Olsen fra Kjerringøy Gård.
Innleid mesterkokk Espen Welin-Larsen forklarer lunsjgjestene hva han og elevene har laget. Og denne dagen var det bare vegetarkost på menyen.

Lois van der Reep (15) og Johan Vardehaug Nordås (14) lager ovnsbakte småpoteter fylt med ost fra Kjerrinøy og crème fresch
En de tekst...voor de Nederlandse lezers misschien een uitdaging, maar ik hoor regelmatig dat de Noorse lezers sommige stukken redelijk kunnen volgen dus misschien lukt het jullie ook wel om Noors te lezen!
Unikt matprosjekt
Dette er et flott – og unikt – prosjekt. Vi lærer de unge å bli stolte over kvaliteten på de lokale råstoffene, som faktisk er blant de beste i hele verden.
De unge blir bevisste på hvilke ressurser de har i nærområdet, og at mat ikke nødvendigvis må være fransk eller italiensk for at den skal være eksotisk. Det er vel så eksotisk å få ferske råvarer fra Nord-Norge – eller Norden. Her finnes nemlig noe av det ypperste som kan skaffes. Og det har vært kjempeartig å jobbe sammen med disse ungdommene. De har stilt gode spørsmål og har vært engasjert i det vi har jobbet med. I tillegg har de fått smaken på ny mat. En av jentene likte ikke sopp, men etter litt overtalelse gikk hun med på å smake på en av rettene med sopp, og hun likte det! Da har jeg gjort jobben min, sa den kjente kokken Espen Welin-Larsen etter at han hadde laget mat en hel uke sammen med 7 ungdommer fra Steigen. Welin-Larsen har lang erfaring fra kjøkken i Frankrike, Italia, Skottland og selvsagt Norge. Nå arbeider han som selvstendig konsulent og har vært ”fødselshjelp” til flere større restaurantprosjekter.
Pilotprosjekt
Prosjektet, som blant annet er støttet av Nordland fylkeskommune, gikk ut på å la ungdom få lære om mat. De fikk lære teori om råstoffene, om hygiene, om Mattilsynets rolle, om smak og litt om hvordan videreformidle slik kunnskap. I tillegg fokk de prøve seg med praktisk matlaging, under kyndig veiledning fra Welin-Larsen. Det hele foregikk i Sagaspilluka på KUN senter for kunnskap og likestilling i Nordfold i Steigen, og hver dag serverte ungdommene lunsj av dagens retter. Svært godt mottatt av både ansatte og besøkende. Uken ble avsluttet med en gourmetaften – med retter fra kurset - på Feskbruket på Nordskot. - Dette er et pilotprosjekt. Det har aldri vært prøvd noe lignende før, så vidt jeg vet. Og ideen kan videreføres til både skoler og andre institusjoner. Her skal ungdom lære om den fantastiske kvaliteten lokale råvarer har, om tilberedning og at småskalaproduksjon kan være svært verdifull. Og at konkurranse avler kvalitet. Mitt mål er at Skandinavisk mat, med råstoffer fra nordområdene, kvalitetsmessig og prestisjemessig skal komme på høyden – eller over – det italienske og franske kjøkken. Pizza ut – flatbrød inn, kan være mottoet, sier kokken Roderick Sloan som hadde ideen til prosjektet

Likte det
Å arrangere dette i sagaspilluka var imidlertid ingen smart idé. Av 16 påmeldte til 12 plasser var det bare 7 som kunne stille fordi de var med på andre aktiviteter i sagaspilluka. Ellers gikk alt stort sett som planlagt. Og ungdommene likte det. De fikk også en prat via nettet med den kjente tv-kokken Christopher Sjuve fra blant annet NRKs Sommeråpent, og Rene Redzeppi fra Nordens beste restaurant; NOMA i Kjøbenhavn. Begge skulle egentlig vært tilstede, men diverse omstendigheter umuliggjorde dette. - Det er artig å lage mat, og så lærer vi masse om råvarer og hygiene. Det er også spennende å smake på de rettene vi lager. Ikke minst vegetarmaten, og osten. Det var overraskende smakfullt, sa Adrian, Mattias, Kristina og Turid som lærte teori om osteproduksjon av Oddbjørn Olsen fra Kjerringøy gård. - Her lærer de både hygiene, produksjon, og ikke minst om lagringsprosessene. Vi driver økologisk melkeproduksjon, og dette er viktig for å skape interesse for økologisk mat generelt, og lokalprodusert økologisk ost i særdeleshet, sier Olsen. - Jeg må få skryte litt av Mari Wattum, som er daglig leder på KUN, fordi hun turte å satse på dette. Uten hennes kunnskap og logistikkerfaring hadde ikke dette gått, sier Sloan til slutt.

Gunnar Grytøyr
Publisert 12.08.09 kl. 08:03 av Gunnar Grytøyr

2 opmerkingen:

Anoniem zei

tuurlijk komen wij in nederland er een beetje uit.....om te lezen, maar het is nog leuker lezen als jullie het voor ons vertalen!!
( wij houden van makkelijk,haha) wel leuke foto's erbij!
groetjes uit Haarlem, Erica

Anoniem zei

hoi
Leuk dat ik weer kan lezen wat er allemaal bij jullie aan de orde is.
Mijn harde schijf was stuk, dus heb ik nu een nieuwe, plus dat de PC helemaal opnieuw moest worden geinstalleerd. Dit kost me wel een aantal dagen typen.
Lois het lijkt met lekker wat je gemaakt hebt.
Ik kan wel wat begrijpen van de gepubliceerde tekst.
Lois heb jij soms een lekker gerecht gemaakt van de weggelopen kip?
veel liefs greet